Sokolarstvo

Upoznajte najbrže ptice na svijetu!

Sokol je najbrža ptica, a ujedno i najbrža životinja na svijetu, čija brzina leta u obrušavanju dostiže nevjerojatnih 320 km na sat.

Vikendima i praznicima, za lijepog i toplog vremena, OIV toranj Sljeme u suradnji s Hrvatskim sokolarskim savezom, svojim posjetiteljima i turistima pruža posebnu atrakciju. Riječ je o promociji sokolarstva, uz promotivna polijetanja i slijetanja sokolova na otvoreni vidikovac. Ovoj atrakciji se raduju svi, a posebno djeca koja se rado fotografiraju s ovim, po svemu posebnim pticama.

Sokolarstvo je tradicionalna disciplina lova, stara više od tisućljeća, koja se provodi pomoću posebno uvježbanih ptica, poput sokolova, jastrebova i orlova, na prirodnu divljač i u prirodnoj okolini. Mnogi sokolari prezentiraju umjetnost sokolarstva na način da ptice pokazuju svoje vještine leteći iznad gledatelja, obrušavajući se i vraćajući se na ruku sokolara, naviknute da ih, umjesto plijena u zraku ili na zemlji, čeka siguran i slastan obrok iz ruke sokolara.

Iz iskustva i ljubavi prema pticama, od gospodina Marijana Žižanovića, dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog sokolarskog saveza i trostrukog svjetskog prvaka u lovu sa sokolovima, koji sokolove uzgaja i prodaje ih i bogatim Arapima, saznat ćete sve što vas zanima o sokolarstvu i njegovim pticama. Predstavit će vam svoje sokolove, jastrebove i orla.

Umijeće sokolarenja uvršteno je na UNESCO-ovu prestižnu listu nematerijalne kulturne baštine, na kojoj se nalaze: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Katar, Kazahstan, Kirgistan, Mađarska, Maroko, Mongolija, Nizozemska, Njemačka, Pakistan, Poljska, Portugal, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Sirijska Arapska Republika, Slovačka, Španjolska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zatvori